Simbolul colivei
Coliva reprezinta materializarea credintei noastre in nemurire si inviere, bobul de grau reprezentand invierea trupurilor din cuvantul Domnului.
Coliva simbolizeaza credinta omului in nemurire si inviere in viata de dincolo, deoarece Domnul a mentionat ca simbol al invierii trupurilor. Dupa cum in Biblie se mentioneaza faptul ca omul intra in pamant ca apoi sa reinvie precum graul care din pamant incolteste si apoi rodeste. Graul reprezeinta hrana de baza a omului, din grau fabricandu-se paine, care este hrana de fiecare zi a fiecarui om in combinatie cu alte feluri de mancare.
Retete traditionale
In tot ceea ce facem utilizam ingrediente naturale si sanatoase, Coliva realizata de noi se bazeaza pe o reteta traditionala.
Reteta pe care o utilizam in realizarea colivei se bazeaza pe ingrediente naurale si sanatoase, avand o vechime si transmisa prin viu grai din generatie in generatie. Dulciurile cu care se orneaza coliva au o semnificatie aparte, reprezentand pe de o parte virtutiile Sfintilor sau ale celor pomeniti, iar pe de alta parte dulceata de care dorim sa aiba parte cel raposat in lumea de dincolo.
Folosul colivei
Coliva poate fi adusa la Biserica pentru Sfintire si ca ofranda in cinstea zilei onomastice a cuiva sau a Sfantului zilei respective.
Coliva este folosita in general pentru pomenirea celor raposati, fiind elementul principal prin intermediul caruia se realizeaza acest lucru. Coliva reprezinta materializarea credintei in inviere, fiind realizata din grau, iar Mantuitorul a mentionat graul ca exemplu in procesul de inviere, pentru ca cazut in pamant, el nu va muri, ci va rodi si va inflori. Bobul de grau reprezinta simbolul invierii sufletului.